Борисов: Македонија според население и територија е колку Софија и каков ризик може да биде, таа е како мал европски град

 Breaking News

Борисов: Македонија според население и територија е колку Софија и каков ризик може да биде, таа е како мал европски град

Борисов: Македонија според население и територија е колку Софија и каков ризик може да биде, таа е како мал европски град
October 17
15:46 2019

Бугарскиот премиер Бојко Борисов пред почетокот на самитот на лидерите на ЕУ рече дека Македонија и Албанија треба да добијат датум за почеток на преговори со Европската Унија.

Според него, би се направила историска грешка ако не им се дозволи на двете земји да ги почнат преговорите. Ако биде направена таква грешка тогаш не треба да се лутиме за проблемите што ќе настанат, што ќе има џихадисти, влијанија од Русија, Турција или Кина.

Тој вакуум не може да опстојува и ќе мора да биде пополнет од некој друг и тоа не е добро за Бугарија – рече бугарскиот премиер. За Борисов не се јасни тврдењата дека постојат ризици од пристапувањето на двете земји.

Македонија според население и територија е колку Софија и каков ризик може да биде? Таа е како мал европски град и не е во ред да си го покажуваме карактерот против нив. Не сум согласен со тоа. Но, многу од големите европски држави имаат внатрешни проблеми и најлесно е да најдеш надворешен непријател на кого ќе ја префрлиш вината – истакна Борисов.

Related Articles