БиБиСи во базата на странските борци во Украина, има и од Македонија, Косово, Албанија

 Breaking News

БиБиСи во базата на странските борци во Украина, има и од Македонија, Косово, Албанија

БиБиСи во базата на странските борци во Украина, има и од Македонија, Косово, Албанија
June 26
15:06 2022

Над 20.000 странски боppци од повеќе од 50 земји се приклучиле кон украинската аppмија од почетокот на конф ликтот во Украина, јавува Би-Би-Си, пренесува Прес24.

Извештајот е на дописничката на медиумот, Олга Малчевска, која добила пристап до една од тајн ите бази за обука на Меѓународната ле гија во источна Украина.

Во извештајот се наведува дека стран ските бор ци потпишале официјални договори.

Двајца британски вој ници з гин аа во конфликтот, но доаѓаат нови бор ци да се бо рат на страната на украиснките сили, известува „Би-би-си“ заклучувајќи од разговорот со нив дека сите тие имаат различни мот иви да се бо рат против Русија.

Не е само поради Украина, туку и поради Тајван. Дојдов тука за независност и слобода“, вели еден од странските бор ци.

Друг раскажа дека се борат за демо кратија во светот против ди ктатор.

Деил Мек Ги престојува во Украина неколку месеци, јавува „Би-би-си“.

Пред да се приклучи кон украинската ар мија, неколку години бил во служба на британската в ooјска.

Работев со татко ми, и одеднаш се свртев кон него и му реков: ‘

Тато јас ќе заминам’. Веројатно сите што се тука размислуваат за можноста.

Лично дојдов да помогнам, па ако не се вратам, тоа е тоа“, раскажа тој.

Руското Министерство за одбрана неодамна објави список на, како што рече, стран ски плат еници кои се бо рат во Украина.

Според тие информации досега 79 македонски државјани заминале да се бор ат, а 21 од нив не успеале.

Според податоците, 19 македонски државјани веќе ја напуштиле Украина, додека во моментов на украинска страна се бо рат уште 39 лица.

Руските информации се дека во Украина стигнале и 204 „платеници“ од Хрватска, од кои 74 не се повеќе тука, 167 од БиХ, од кои 51 не се таму, 46 си заминале.

Од Косово пристигнале 156 лица, од кои не успеале 61, а од Албанија 150, 42 не успеале. ИзворПрес24.

Related Articles