Ана Бунтеска: Kажувам извини ко ќе згрешам не чекам

 Breaking News

Ана Бунтеска: Kажувам извини ко ќе згрешам не чекам

Ана Бунтеска: Kажувам извини ко ќе згрешам не чекам
March 01
11:00 2020

Баба ми беше жена од адети
прва кога се правеа парастоси
на сите верски празници со свеќата в раце
си го тераше редот ко шо треба
со сите салтанаци ко список во глата да имаше

стокмена и испраена со напраена фризура кај Сајмето
уба жена и по лик и по табиет
велат една од најубајте битолчанки на времето е

таа моја покојна баба не ја сакаше само Прочка
и велеше во лутина
“oт епaj го чоек преку годината
гази му по душaта

срцето скини му го
еден збор арен да не му прогоориш
и после нацртај му се на врата да бараш да ти прости”
баба ми во Прочка не веруваше

а и јас не ја сакам
ете тоа од неа ми останало
иако за се’ друго семката прилепска ми е
и не барам да ми се прости на денот

ниту пак некому простувам тој ден
оти кажувам извини ко ќе згрешам
не чекам
оти чоек денес го има а утре не

и душава да ми е чиста сакам
а ничија да зацрнам неќам
затоа ко ќе ја оплескам
ко кутре со свиен опаш сум
со глата удолу

и молам да ми се прости
ете, табиетлија сум
и ден за простување немам
исто ко што немам ден за љубов

и ден на дете или жена не славам
за мене секој ден е добар
за гревот од плеќи да го симниш
и секој ден е совршен за да го гушниш детето

да му покажиш оти е еден цел универзум
секој ден е сосем арен ден
на оние околу себе да им кажиш дека ти е убо со нив
да им кажиш оти ти се убај луѓе и ги љубиш

оти денот ко ден ќе мине
и само бледо сеќавање од него ќе имаш
ниту ќе се брои
ниту пак во г paдите ќе ти остани

ама годината полна љубов
годината ќе ти остани
вкусот нејзин во грлото
и тежината нејзина во срцето

и убоста нејна
убоста во душата ќе ја носиш
проштавајте и простено нека ви е
сакајте се
секој ден

секој, секој ден
оти денес тука сме
утре којзнае каде коските ќе ни вијат

а денес
денес е совршен ден за ТЕ САКАМ

Related Articles