Стигна одговор: Бугарската православна црква прифати да ѝ биде црква мајка на Македонската православна црква

 Breaking News

Стигна одговор: Бугарската православна црква прифати да ѝ биде црква мајка на Македонската православна црква

Стигна одговор: Бугарската православна црква прифати да ѝ биде црква мајка на Македонската православна црква
November 27
12:23 2017

Во состојба МПЦ – ОА да ја признава БПЦ – БП за своја мајка црква, БПЦ – БП со свест за својот свет долг презема обврската да покаже целосна соработка да посредува и да ги застапува православните цркви, преземајќи ги сите неопходни чекори за утврдување на канонскиот статус на МПЦ, ова се вели во одлуката на Светиот синод на БПЦ по повод испратеното писмо од Македонската православна црква.

– Светиот синод на Бугарската православна црква – Бугарска патријаршија на седницата на 27.11.2017 година, во полн состав, го разгледа писмото № 676 / 14.11 .2017 година, на Македонскиот архиепископ Стефан, претседател на Светиот синод на МПЦ. 

Бугарската православна црква – Бугарскиот патријаршија никогаш не била рамнодушна кон страдањата на Македонската православна црква, поради што, по направени консултации Светиот синод едногласно ОДЛУЧИ: 

Во состојба дека МПЦ – ОА ја признава БПЦ – БП за својот мајка црква, БПЦ – БП со свест за својот свет долг презема обврската да покаже целосна соработка да посредува и да ги застапува православните цркви, преземајќи ги сите неопходни чекори за утврдување на канонскиот статус на МПЦ.

Определува Синодалната архиерејски комисија за преговори со МПЦ и другите помесни православни цркви за воспоставување канонските статус на МПЦ во состав: 

Старозагорски митрополит Кипријан – претседател, и членови: 

Ловчанската митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николај, Западно и средноевропски митрополит Антониј, Варненскиот и Великопреславски митрополит Јован, Неврокопско митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачанскиот митрополит Григориј – се вели во одговорот од БПЦ до МПЦ.

Related Articles