ПОСТОИ НАПРАВА КОЈА ПРЕДУПРЕДУВА ПРЕД ДА СЕ СЛУЧИ ЗЕМЈОТРЕСОТ: 10-30 секунди пред тресењето оваа направа предупредува!

 Breaking News

ПОСТОИ НАПРАВА КОЈА ПРЕДУПРЕДУВА ПРЕД ДА СЕ СЛУЧИ ЗЕМЈОТРЕСОТ: 10-30 секунди пред тресењето оваа направа предупредува!

ПОСТОИ НАПРАВА КОЈА ПРЕДУПРЕДУВА ПРЕД ДА СЕ СЛУЧИ ЗЕМЈОТРЕСОТ: 10-30 секунди пред тресењето оваа направа предупредува!
September 15
01:29 2016

Тајванскиот научник Ву Ји-Мин направи апарат, направа која во иднина би можела да спаси многу човечки животи, затоа што овозможува регистрирање на земјотрес пред да се случи.

Направата функционира на тој начин што реагира на т.н. хоризонтални, С – бранови кои се јавуваат при сеизмички активности во длабочината на земјата.

Регистрирајќи ги овие бранови, напrавата предупредува дека за 10 – 30 секунди ќе има земјотрес, пред да се случи големиот удар.

Тој временски период е повеќе од доволен за луѓето да можат да излезат од затворени простории и на тој начин да се спречат големи катастрофи.

Справата е веќе тестирана во Калифонија каде е утврдено дека регистрирањето на С-брановите е успешно, а кога справата би се поврзала во компјутерска мрежа, тогаш резултатите од предупредувањето можат да се пренесат на голем број на луѓе, на глобално ниво.

Ву Ји-Мин во иднина планира и производство на подвижни уреди кои ќе регистрираат земјотреси, а би работеле независно од сеизмолошката служба.

Related Articles