Paдосна вест од Владата: Ќе има ваучери за одмор за летување на 1500 до 2000 семејства, за работници со ниски приходи

 Breaking News

Paдосна вест од Владата: Ќе има ваучери за одмор за летување на 1500 до 2000 семејства, за работници со ниски приходи

Paдосна вест од Владата: Ќе има ваучери за одмор за летување на 1500 до 2000 семејства, за работници со ниски приходи
May 22
14:37 2022

15 милиони денари се предвидени со ребалансот на буџетот за доделување ваучери за вработени со ниски примања за одмор во домашните туристички капацитети, информира денеска од Охрид министерот за економија Крешник Бектеши.

Пред средбата со стопанственици и трговци од охридско-струшкиот регион, одговарајќи на новинарски прашања посочи дека тоа е една од владините мерки за поддршка на домашниот туризам,

неизоставајќи ги ниту мерките на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот за привлекување странски гости.

Тоа е е една од мерките, кои се реализираат од страна на Владата за поддршка на домашниот туризам за работници со ниски примања, а во Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот има и многу мерки за поттикнување на странски туристи.

Во туризмот има и други мерки во делот на подобрување на инфрастрултурата, услугите што ги дааат хотлеиерите и угостителите, со цел подобра понудата во Охрид и Струга не само за домашните, туку и за странските туристи, изјави Бектеши.

Бројот на доделени ваучери, нагласи, зависи од апликациите, односно колку члено семејство аплицира.

Во зависност од апикациите генерално секоја година имаме од 1.500 до 2.000 вачучери.

Во зависност од членовите семејството, зависи и висината на ваучерот, претходните години беше до 220 евра, појасни Бектеши

Related Articles