Од март поскапува такси превозот, наместо 2 км таксиметрите ќе почнат да отчукуваат по изминат 1,5 км, гевгеличани ќе плаќаат поскап такси превоз

 Breaking News

Од март поскапува такси превозот, наместо 2 км таксиметрите ќе почнат да отчукуваат по изминат 1,5 км, гевгеличани ќе плаќаат поскап такси превоз

Од март поскапува такси превозот, наместо 2 км таксиметрите ќе почнат да отчукуваат по изминат 1,5 км, гевгеличани ќе плаќаат поскап такси превоз
January 30
12:30 2018

Советот на општина Гевгелија го прифати барањето од Здружението на такси превозниците од општинава за поскапување на такси превозот почнувајќи од 1 март.

Како главна причина во барањето такси превозниците ја истакнаа високата цена на нафтата која континуирано поскапува и зголемените трошоци во работењето предизвикани од неа.

Според одлуката, цената за старт на возењето како и досега останува непроменета, 50 денари, но наместо од два километри таксиметрите ќе почнат да отчукуваат по изминат 1,5 километар. Минута чекање ќе се наплатува по четири денари, а единствено непроменета останува цената од 23 денари за изминат километар.

Во периодот до први март такси превозниците имаат обврска да ги баждарат таксиметрите и да ги прилагодат за работа според новиот тарифник. Сообраќајните инспектори во соработка со сообраќајната полиција и претставници од Управата за јавни приходи ќе спроведат акциски контроли за исправноста на таксиметрите и спроведување на одлуката.

Related Articles