Обезбедувањето во Хаг виновно за отровот – Праљак должел 3 милиони евра на Хаг, а неговите деца имаат империја

 Breaking News

Обезбедувањето во Хаг виновно за отровот – Праљак должел 3 милиони евра на Хаг, а неговите деца имаат империја

Обезбедувањето во Хаг виновно за отровот – Праљак должел 3 милиони евра на Хаг, а неговите деца имаат империја
November 30
17:58 2017

Службите на обезбедувањето во Хаг направиле најмалку три грешки и пропусти поради кои Слободан Праљак вчера успеа да се самоубие, пиејќи отров, откако ја слушна пресудата од 20. години затвор.

Извор за Јутарњи Лист тврди дека Праљак не бил детално прегледан кога излегувал од притворот, па затоа и успешно го донел шишето отров.

Првиот пропуст е тоа што никој не забележал дека тој набавил отров, вториот дека не бил детално прегледан и не му го нашле шишето, а третиот што пред полна судница со обезбедување, како и пред широкиот аудиториум тој го испи отровот.

Според изворот, тешко е да се внесе било што во Хаг, сигурносните мерки се на високо ниво, особено при пресуда за да не дојде до инциденти.

Инаку, при доагањето во зградата на судот осудениците поминуваат на рендгенски преглед, со рачни скенери, па ако Праљак имал мало шише, а тие го провериле, тоа ќе се откриело.

Исто така, потоа затворениците се носат на детален преглед во соба каде нема видеонадзор.

Јутарњи Лист пишува дека е повеќе од јасно дека се направени големи пропусти со Праљак.

Слободан Праљак вчера се самоуби додека Хашкиот трибунал му ја читаше пресудата од 20. години затвор. Праљак рече не сум воен злосторник и испи отров, а тоа отвори многу прашања за тоа какви пропусти направиле обезбедувањето и стражарите, како дошол до отровот и како лекарите не го спасиле.

За животот на Праљак се познати малку детали. Тој завршил три факултети и тоа Економски факултет, Филозофски факултет и на крајот Академија за филм и режија, бил уметник и креативец.

Праљак се оженил со Муслиманка, сопруга на негов пријател, и се грижел за нивните две деца. Ги прифатил како свои, а тие му го земале и неговото презиме.

Ќерката на Праљак, Наташа, денес е успешна бизнис жена и новинарка. Долго живеела во Прага, а откако ја побарала среќата во странство, добила и факултетска диплома од таму.

Инаку, Праљак има објавено 25 книги, а во дел од нив зборува за ќерка си и нејзиниот живот.

Неговиот син Никола води бизнис империја, а Праљак, како што пишува српскиот Курир, должел 3 милиони евра на Хаг.

Наташа и Никола, синот на Праљак не сакаат да разговараат на темата за нивниот очув, пишува српскиот Курир.

Related Articles