Најстар доказ за живот на земјата – Древни фосили стари 3.5 милијарди години откриваат една од најголемите тајни!

 Breaking News

Најстар доказ за живот на земјата – Древни фосили стари 3.5 милијарди години откриваат една од најголемите тајни!

Најстар доказ за живот на земјата – Древни фосили стари 3.5 милијарди години откриваат една од најголемите тајни!
December 25
15:07 2017

Најстарите фосили откриени досега велат дека животот на Земјата започнал пред најмалку 3.5 милијарди години, без присуство на кислород.

Експертите тврдат дека тогашните микроскопски фосили се најстарите пронајдени и претставуваат доказ за живот на Земјата, пред да постои кислород во атмосферата. Ова откритие би можело да значи многу, затоа што микробиолошкиот живот е многу раширен по светот.

Микроорганизмите се шират во вселената

До откритието дошле научниците од универзитетот Висконсин-Медисон. Нивната студија опишува 11 микробиолошки причини од 5 одвоени организми, па го поврзува нивниот облик и структура со нивниот живот. Научниците велат дека сега изумреле бактериите и микробите од минатото. Велат и дека резултатите покажуваат дека овие микрофосили би можеле да бидат раширени по целата вселена. Меѓу фосилите е и архенеј кој произведува метан.

Идентични стапки на изотопот

До откритието се дошло со користење на најмодерен спектометар на секундарна јонска маса, кои на светот постојат само неколку. Со помош на него, научниците откриле фосил во составните изотопи. Изотопите се од различни видови на истиот хемиски елемент кои варираат во маса, поради различниот број на неутрони во јадрото на секој атом.

Различните органски супстанции, без оглед дали се во микробиолошки или животински облик, содржат примероци од своите стабилни изотопи.

„Разликите во изотопите се прилагодени со нивните облици.“, изјави Џон Воли.

Related Articles