Кога пивото е поважно од вода: Во Белгија се гради пивовод од 3 километри! – ФОТО

 Breaking News

Кога пивото е поважно од вода: Во Белгија се гради пивовод од 3 километри! – ФОТО

Кога пивото е поважно од вода: Во Белгија се гради пивовод од 3 километри! – ФОТО
June 08
11:36 2016

Идејата изгледала луда, но благодарејќи на самодовербата на 400 љубители на пивото, сонот за создавање за цевковод со пиво во белгискиот град Бриж, се остварува.

Сопственикот на еден ресторан Филип Ле Луп за “пивоводот” дал 10.000 евра, вели дека треба да се биде луд и да се влези во еден таков прект, пренесува агенцијата Бета.

“Имав пари затоа и ми се допадна. Па и дадов пари на локалната пивара”, вели тој.

457467567

Пред четири години пиварот Завје Ванесте дошол до идеја да пивото од својата пивара во Бриж, го пумпа преку цевковод, наместо да го носи во стотици тури со камиони до потрошувачите. Тоа што му изгледало како нереален план, се покажа како возможно, кога Ванесте поразговарал со месните љубители на пивото.

На почетокот многумина се шегувале.

Благодарејќи на Ле Луп и други, веќе се гледа почетокот на цевководот кој од есен ќе пумпа 4.000 литри пиво на сат, кон погонот за флаширање, кој се наоѓа на три километри од пиварата.

567568678678678

Поставувањето на цевковод долж улиците преку кој муштериите ќе можат да точат пиво, било утописка идеја, дури и за Ванесте, но направил што можел, вовел претплата за пиво, со доживотна гаранција за снабдување.

“Имаме неколку категории на претплата: бронзена, сребрена и златна. Ако уплатите на пример 7.500 евра, секој ден ќе добивате по една флаша пиво, целиот живот”, истакнува тој.

Таа понуда била привлечна, при што со таквиот потег обезбедил 10% од вкупно 4 милиони евра потребни за цевководот. Со тоа Ванесте станал многу популарен.

Властите не само што му дале пари за тој проект, туку и му обезбедиле политичка поддршка, затоа што многу луѓе ја поддржувале идејата за изградба на “пивоводот”.

8678678678678

 

Related Articles