Големо откритие: Пронајдени се нови 95 планети надвор од нашиот сончев систем!

 Breaking News

Големо откритие: Пронајдени се нови 95 планети надвор од нашиот сончев систем!

Големо откритие: Пронајдени се нови 95 планети надвор од нашиот сончев систем!
February 16
17:04 2018

Големо откритие за науката, која во моментов стигна до бројката на 3,600 откриени планети, за кои нема подетални информации.

Астрономите ја истражуваат вселената и потврдија откривање на нови 95 планети.

Во својата К2 мисија беа откриени досега илјадници планети, откако беше лансиран Кеплер пред десет години.

Едно од поважните откритија направени од Кеплер е од 2004 година кога ја најде специјалната планета Кеплер-452б, односно слична на Земјата, лоцирана на 1,400 светлосни години одалеченост.

Новите откритија се од голема важност за пронаоѓање на планета слична на Земјата.

Др. Мајо вели дека започнато е истражување на 275 планети, кои се потенцијални кандидати да бидат слични со Земјата.

„Пронајдовме планети од сите величини, од светови помали од Земјата, до планети поголеми од Јупитер“, вели тој.

Related Articles