Галаксијата Андромеда е формирана од „скорешна“ ѕвездена несреќа! (Видео)

 Breaking News

Галаксијата Андромеда е формирана од „скорешна“ ѕвездена несреќа! (Видео)

Галаксијата Андромеда е формирана од „скорешна“ ѕвездена несреќа! (Видео)
February 14
20:22 2018

Пресметката и дознавањето на датумот на „раѓање“ на галаксијата Андромеда беше голем предизвик за астрофизичарите.

Соседот на „млечниот пат“, Андромеда е фомирана во огромни судири помеѓу два помали ѕвездени системи, кои не се постари од три билиони години.

За последната студија, француските и кинеските истражувачи предводени од астрономот Франсоа Хамер ги користеа „најмоќните достапни компјутери во Франција“ за да преработат голема база на податоци.

Тоа им дозволи да ги зумираат „физичките механизми на формацијата на Андромеда“, пишува во извештајот додека резултатите се објавени во „Месечни белешки на астрономското општество“.

Податоците покажуваат дека во пред околу осум билиони години, две галаксии (едната била четири пати поголема од другата) дошле до масивен судир, а пресметките покажуваат дека спојувањето помеѓу нив траело 2 билиони години до конечното создавање на Андромеда.

Related Articles