Експерт предупредува: Вештачката интелигенција ќе стане „милијарда пати“ попаметна од луѓето!

 Breaking News

Експерт предупредува: Вештачката интелигенција ќе стане „милијарда пати“ попаметна од луѓето!

Експерт предупредува: Вештачката интелигенција ќе стане „милијарда пати“ попаметна од луѓето!
February 16
17:11 2018

Според експерт во Вештачка интелигенција, машините ќе станат милијарда пати попаметни од луѓети и човештвото ќе треба да се прилагоди на живот со нив за да преживее.

Вештачката интелигенција може да еволуира премногу според Иан Пирсон.

„Вештачката интелигенција може да стане милијарда пати попаметна од луѓето, па ние треба да се осигураме дека се оди во најдобар ред“, вели Пирсон.

„Начинот да се заштитиме е да ја поврземе со вашиот мозок за да имате иста интелигенција. Но мислам дека не е безбедно. Да се развиваат такви суперкомпјутери додека се поврзани со вашиот мозок“, додава тој.

Професорот Стивен Хокинг, на пример, вели дека треба внимателно да ја развиваме вештачката интелигенција. Научникот тврди дека тоа што мислиме дека е добро, може да се претвори во нашиот најлош кошмар.

Во 2017 година, за време на самитот за веб технологија, Хокинг кажа дека постои опасност да напредува премногу вештачката интелигенција и да ни направи големи проблеми.

Related Articles