Денот пред Крстовден – денеска е голем празник

 Breaking News

Денот пред Крстовден – денеска е голем празник

Денот пред Крстовден – денеска е голем празник
September 26
09:52 2017

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 13 септември. 

Денеска е Св.свештеномаченик Корнилиј (Претпразненство на Крстовден). Тој беше Римјанин и римски офицер во Кесарија Палестинска. 

Беше прв од незнабожците кои и пристапија на Божјата црква. Откако се крсти Корнилиј остави се и тргна по апостолот Петар. Овој апостол подоцна го постави за епископ и го испрати во незнабожечкиот град Скипсеосис, каде што Свети Корнилиј претрпе многу бесчестења и мачења заради Христа, но со сила Божја го урна храмот на Аполон и го крсти кнезот на тој град, Димитриј.

 Откако беше известен од Бога за денот на својата смрт, тој ги повика сите христијани, ги посоветува, се помоли на Бога за нив и мирно се претстави кај Господ во својата чесна старост. Со време го заборавија неговиот гроб и стана запуштен. 

Но, светителот му се јави на Троадскиот епископ Силуан и му јави за својот гроб, со заповед таму да се подигне црква. Епископот го изврши тоа со помош на богатиот граѓанин Евгениј.

Related Articles