Култура

 Breaking News

Водачот на сите небесни сили: Денеска е големиот празник Aрхангел Михаил

    Водачот на сите небесни сили: Денеска е големиот празник Aрхангел Михаил

Празник на војводата на сите ангели Меѓу поголемите есенски празници што нашиот народ ги празнува со домашни служби е и празникот Собор на свети архангел Михаил, меѓу народот попознат како

Read Full Article

УТРЕ СЕ ПРАЗНУВА СВ.АРХАНГЕЛ МИХАИЛ – СЕ ВЕРУВА ДЕКА БОЛНИТЕ НА ОВОЈ ДЕН ОЗДРАВУВААТ И ДЕКА ТРЕБА ДА ГО НАПРАВАТ СЛЕДНОВО

    УТРЕ СЕ ПРАЗНУВА СВ.АРХАНГЕЛ МИХАИЛ – СЕ ВЕРУВА ДЕКА БОЛНИТЕ НА ОВОЈ ДЕН ОЗДРАВУВААТ И ДЕКА ТРЕБА ДА ГО НАПРАВАТ СЛЕДНОВО

Според црковните преданија, ангелот Михаил првпат прв стапил во борба со злите духови и тоа во име на црковните толкувања означува оној кој е како Бог. На грчки јазик зборот

Read Full Article

На улицата „Тоше Проески“ во Ново Лисиче ќе се слуша неговата музика

    На улицата „Тоше Проески“ во Ново Лисиче ќе се слуша неговата музика

На улицата “Тоше Проески” во Ново Лисиче секојдневно во периодот од 10 часот претпладне до 22:00 часот, ќе се слуша неговата музика. “Системот за озвучување ќе се постави со цел

Read Full Article

Чудата на свети Димитриј, мироточивиот чудотворец Солунски

    Чудата на свети Димитриј, мироточивиот чудотворец Солунски

Како ретко кој друг светител, светиот великомаченик Димитриј е почитуван и славен насекаде низ православниот свет, и особено на Балканот, меѓу Грците, Македонците, Албанците, Бугарите и Србите. Во пресрет на

Read Full Article

Денеска е Преподобна Параскева – Петка (Петковден)

  Денеска е Преподобна Параскева – Петка (Петковден)

Оваа славна светителка се роди во градот Епиват, меѓу Силинаврија и Цариград. Родителите ѝ беа богати и благочестиви христијани, а

Read Full Article

Голем празник: Денеска е Покров на Пресвета Богородица

  Голем празник: Денеска е Покров на Пресвета Богородица

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 октомври. Денеска е Покров на Пресвета Богородица. Настанот што го слави Црквата

Read Full Article

Во ноќта спроти Крстовден, Господ слегува на земјата и ја остварува секоја желба! Еве што треба да направите

  Во ноќта спроти Крстовден, Господ слегува на земјата и ја остварува секоја желба! Еве што треба да направите

Во народните верувања, на денот кој се нарекува Крстовден, се смета дека сите молитви ќе се остварат. На Крстовден се прави

Read Full Article

РОЖДЕНСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА: СЀ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ДЕНЕШНИОТ ГОЛЕМ ПРАЗНИК!

  РОЖДЕНСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА: СЀ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ДЕНЕШНИОТ ГОЛЕМ ПРАЗНИК!

Пресвета Дева Марија се роди од своите стари родители, Јоаким и Ана. Татко ѝ беше од племето Давидово, а мајка

Read Full Article

Утре е Мала Богородица, ова не треба да го правите

  Утре е Мала Богородица, ова не треба да го правите

Кај народот овој празник се одбележува со живописни обичаи, особено посветени на раѓањето. Некои семејства во свечена облека, иако не

Read Full Article

Денеска е голем празник: Спомен на чудата на Св. Архангел Михаил

  Денеска е голем празник: Спомен на чудата на Св. Архангел Михаил

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 6 септември, денеска се празнуваат: Спомен на чудата на Св. Архангел Михаил

Read Full Article

НОВО