Култура

 Breaking News

Денеска е Иванден, голем празник каде цвеќето има магична моќ

    Денеска е Иванден, голем празник каде цвеќето има магична моќ

Денес се празнува Свети Јован- летен, повеќе познат како Иванден, денот на раѓањето на Свети Јован Крстител. Со Иванден се поврзани многу обичаи, верувања, но најповеќе се однесуваат на билките

Read Full Article

Денеска се Петровденски поклади, работи кои треба, а кои не треба да се пpaват на денешениот празник

    Денеска се Петровденски поклади, работи кои треба, а кои не треба да се пpaват на денешениот празник

Петровденските поклади, секогаш паѓаат во последниот ден пред почеток на Петровденскиот пост. И за овој, како и са сите останати празници, во народот има многу веpувања и обичаи. Според народните

Read Full Article

250 уметници и културни работници со писмо до Заев: Спречете Бени Шаќири да биде директор на МКЦ

    250 уметници и културни работници со писмо до Заев: Спречете Бени Шаќири да биде директор на МКЦ

МАКЕДОНИЈАКултурните работници со апел до Заев: Метлата нека го одмине МКЦОбјавено пред 7 часа – 20 јуни, 2019Од Макфакс Поголема група работници во културата испратија отворено писмо до премерот Зоран

Read Full Article

На прaзникoт Дуxoвдeн жените не треба да ги прават следниве работи

    На прaзникoт Дуxoвдeн жените не треба да ги прават следниве работи

Црковниот празник посветен на слегувањето на Светиoт Дуx на апостолите, кој се празнува 50 дена по Велигден е еден од најголемите празници кои Македонската православна црква ги одбележува. На овој

Read Full Article

Голем и тежок ден, Сабор на Пресвета Богородица – направете го ова

  Голем и тежок ден, Сабор на Пресвета Богородица – направете го ова

Денеска е Собор на Пресвета Богородица. Црквата утврдила веднаш после големите празници да се слават и учесниците во настанот што

Read Full Article

Античките Македонци не биле Грци !!! (ВИДЕО)

  Античките Македонци не биле Грци !!! (ВИДЕО)

Денешната грчка пропаганда прави се за да го убеди светот дека античка Македонија била грчка и дека античките Македонци биле

Read Full Article

Во недела е голем празник – што треба да направите на Прочка?

  Во недела е голем празник – што треба да направите на Прочка?

Македонската традиција за Прочка е богата и разновидна. Секаде се одбележува овој празник меѓу народот. На Прочка, според традицијата, помладиот

Read Full Article

Денеска е Сретение Господово – девојки еден обичај утрово може да донесе промена во вашиот живот

  Денеска е Сретение Господово – девојки еден обичај утрово може да донесе промена во вашиот живот

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 2 февруари. Денеска е Сретение Господово. Празникот Сретение е еден од 12-те

Read Full Article

Екс владиниот службеник Лешоски се офајде со 2000 евра од министерството за Култура

  Екс владиниот службеник Лешоски се офајде со 2000 евра од министерството за Култура

Годишна програма на Министерството за култура и резултати од годишниот конкурс за проекти од национален интерес во културата за 2018

Read Full Article

Министерството за култура со субвенции за Геј парада во Скопје и дете-талент да пее песни за УЧК и Исмет Јашари

  Министерството за култура со субвенции за Геј парада во Скопје и дете-талент да пее песни за УЧК и Исмет Јашари

Претходно во 2017 година, министерот за култура Роберт Алаѓозоски, го отвори „Скопје прајд викенд“ кој се одржа од 22 –

Read Full Article

НОВО