Култура

 Breaking News

Оваа ни е културата – Македонци пеат на македонски за празникот „Голема Богородица“ во Грција

    Оваа ни е културата – Македонци пеат на македонски за празникот „Голема Богородица“ во Грција

Добра вечер! Браво на сите групи што играат и пеат, тоа ни е културата македонска! Не правиме ништо ни колиме ни тепаме, играме и пееме, тоа ни е културата! Сполајте многу

Read Full Article

Верувањата на старите Македонци – што значи да сонуваш дека си умрел?

    Верувањата на старите Македонци – што значи да сонуваш дека си умрел?

Соништата се составен дел од човековиот живот и се стари колку и човекот. Нив редовно ги поридружува верувањето дека претстакажуваат нешто како и стремежот тоа да се открие. Уште од

Read Full Article

Кожув крие богатство вредно милијарди евра, дали Македонија ќе биде најбогата на Балканот?

    Кожув крие богатство вредно милијарди евра, дали Македонија ќе биде најбогата на Балканот?

Лорандитот најмногу ги преокупира светските научни кругови, бидејќи станува збор за мошне редок минерал, за кој е утврдено дека во целиот свет го има единствено во Македонија и можеби уште

Read Full Article

Отворен комплексот „Македонско село“ – Македонската традиција и култура на едно место

    Отворен комплексот „Македонско село“ – Македонската традиција и култура на едно место

Новата туристичка атракција „Македонско село“ лоцирана во село Нерези денеска и официјално е отворена за посетителите. „Македонско село“ е комплекс изграден во традиционален дух на македонската архитектура од 19-ти и

Read Full Article

Денеска е голем православен празник – еве што треба да направите

  Денеска е голем православен празник – еве што треба да направите

Православните верници денеска го прославуваат еден од најголемите празници во православието, Духови, Тројца или Слегување на Светиот Дух врз Апостолите. Духови,

Read Full Article

СЕ ОТКРИВА ВИСТИНАТА ЗА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ: Македонски и Руски археолози работат на локалитетот „Билазора“

  СЕ ОТКРИВА ВИСТИНАТА ЗА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ: Македонски и Руски археолози работат на локалитетот „Билазора“

Истражувањата на локалитетот Градиште кај селото Кнежје – БИЛАЗОРА 2016 се одвиваат во полн ек. Во периодов заедно со работниот

Read Full Article

НОВО