Култура

 Breaking News

БОГ СЕКОЈДНЕВНО ВЛИЈАЕ ВРЗ НАС, А ЗА ТОА НЕ СМЕ НИ СВЕСНИ – ОВА ЌЕ НИ ГИ ОТВОРИ ОЧИТЕ

    БОГ СЕКОЈДНЕВНО ВЛИЈАЕ ВРЗ НАС, А ЗА ТОА НЕ СМЕ НИ СВЕСНИ – ОВА ЌЕ НИ ГИ ОТВОРИ ОЧИТЕ

Во животот често ни се случуваат работи кои не ги разбираме, а кои имаат смисла. Дозволете оваа приказна да фрли нов поглед на работите кои ви се случуваат во животот.

Read Full Article

Денеска е Св. пророк Самуил – ова никако не смеете да го правите

    Денеска е Св. пророк Самуил – ова никако не смеете да го правите

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 20 август. Денеска е Св. пророк Самуил. Свети пророк Самуил e петнаесетти и последен од Судиите на Израилот. Живееше илјада и сто години

Read Full Article

Денеска се празнува Преподобен Јован Рилски, Светите маченици Флор и Лавр и Светиот свештеномаченик Емилијан епископ Тревиски

    Денеска се празнува Преподобен Јован Рилски, Светите маченици Флор и Лавр и Светиот свештеномаченик Емилијан епископ Тревиски

Преподобен Јован Рилски Овој голем подвижник и светилник на Православната Црква се роди близу Софија во местото Скрина, во времето на царот Борис. Се роди од бедни и благочестиви родители.

Read Full Article

Денеска се слави светецот на жените – ова задолжително мора да го направите

    Денеска се слави светецот на жените – ова задолжително мора да го направите

Денеска е Св. маченици Кирик и Јулита. Света Јулита беше од царски род. Беше мажена и во бракот имаше син Кирик. Кога Кирик беше на тригодишна возраст остана без татко, а

Read Full Article

Денеска е Св. Архангел Гавриил – Погледнете што треба, а што не треба да правите

  Денеска е Св. Архангел Гавриил – Погледнете што треба, а што не треба да правите

Денеска е Свети Архангел Гаврил, во народот овој празник е познат и како летен Арханѓел, а за него се врзуваат

Read Full Article

Денеска се празнува Светата великомаченичка Недела

  Денеска се празнува Светата великомаченичка Недела

Во времето на христоборните цареви Диоклецијан и Максимијан во Анадолија живееја две побожни стари души, Доротеј и Евсевија. Беа побожни

Read Full Article

Пред Петровден помолете се – Благодарете за сѐ

  Пред Петровден помолете се – Благодарете за сѐ

Апостолот рекол: „Секогаш радувајте се. Молете се постојано. За сѐ благодарете“. Меѓутоа,  подготвени сте да прашате дали е неопходно да

Read Full Article

Во вторник е Петровден – еве што треба да се прави на овој празник

  Во вторник е Петровден – еве што треба да се прави на овој празник

Петровден — православен празник што се одбележува секоја година на 12 јули. Празникот е посветен на Апостол Петар. Сe смета

Read Full Article

Охридското Езеро има свој неверојатен „двојник“ на другиот крај на Светот!

  Охридското Езеро има свој неверојатен „двојник“ на другиот крај на Светот!

Охридското Езеро е уникат во светот по многу нешта: едно од најстарите, тектонски формирано, со повеќе карстни извори и голема

Read Full Article

Утре е Иванден – еве што треба да направите

  Утре е Иванден – еве што треба да направите

Иванден е еден од најважните празници кај целиот словенски свет во кој се преплетуваат голем број обичаи и верувања од

Read Full Article

НОВО