БОРБА ЗА ГОЛЕМИОТ КОРАЛЕН ГРЕБЕН – Научниците направија нешто неверојатно за да го спасат живиот свет!

 Breaking News

БОРБА ЗА ГОЛЕМИОТ КОРАЛЕН ГРЕБЕН – Научниците направија нешто неверојатно за да го спасат живиот свет!

БОРБА ЗА ГОЛЕМИОТ КОРАЛЕН ГРЕБЕН – Научниците направија нешто неверојатно за да го спасат живиот свет!
November 26
12:10 2017

Научниците успеаа да префрлат дел од коралот во друга зона од големиот корален гребен во Австралија, во надеж дека ќе успеат да го регенерираат оштетениот дел од гребенот.

Научниците соопштија денес дека од крајот на 2016-та година успеале да соберат делови од коралите и да ги префрлат на источниот дел од гребенот.

Научниците открија дека коралите 8 месеци подоцна преживуваат и растат на друго место.

„Тоа е доказ дека може да го обновиме делот на оштетени корали од големиот корален гребен.“

Австралиските власти соопштија дека минатата година околу 93% од гребенот бил оштетен.

Научниците тогаш наведоа дека на коралите ќе има бидат потребни 15 години за да заздрават и додадоа дека во текот на целиот процес, би можеле да исчезнат голем дел од коралите.

Ова е најголемиот корален гребен во светот. Се наоѓа во коралното море блиску до брегот на Квинсленд. Зафаќа површина на повеќе од 2000 км и може да се види од вселената.

Related Articles