Алармантно предупредување: Не очекуваат температури какви што досега не сме доживеале

 Breaking News

Алармантно предупредување: Не очекуваат температури какви што досега не сме доживеале

Алармантно предупредување: Не очекуваат температури какви што досега не сме доживеале
October 13
10:16 2017

Многу луѓе на Балканот зборуваат за промената на климата како уште една  измама на светот против нас. 

 Ова за „Неделник“ вели Федор Месингер, првиот академик на САНУ од Втората светска војна: За жал народот е многу малку свесен што ни се случува со климата. Климата повеќе не е иста како што била, и што побрзо го сфатиме тој глобален феномен, толку подобро за нас, вели академикот. 

 Тој вели дека во наредните години не очекуваат летни температури кои до сега се уште не сме ги  доживеале. 

 Пред 20 години максималните температури на Балканот биле 40,3 а во изминативе години се температурите над 42 степени. Се е потопло и потопло. 

 Академикот објаснува дека минатиот јануари било многу ладно на Дунав. 

 – Дунав се заледи, не паметам дека тоа некогаш се случило.  А потоа ве прашува обичен човек: За какво глобално затоплување станува збор кога Дунав се заледи. Станува збор, за различно време и клима кои граѓаните тешко го разбираат. 

 Тој објаснува дека постои Париски договор кои таму членуваат сериозни земји од светот и кои обврзуваат да се зголеми температурата на два степени. 

  – Тоа е многу ургентен процес кои настана поради согорување на фосилни горива, нафта, природен гас… И ако вака продолжиме нема да биде добро за човештвото, предупредува академикот.   

Related Articles