ЦCИ во Скопје: Апсење на Клиниката поради земање пoтkуп 100 евра од пациентка, 24 годишникот заврши со Клиниката за радиотерапија и онкологија

 Breaking News

ЦCИ во Скопје: Апсење на Клиниката поради земање пoтkуп 100 евра од пациентка, 24 годишникот заврши со Клиниката за радиотерапија и онкологија

ЦCИ во Скопје: Апсење на Клиниката поради земање пoтkуп 100 евра од пациентка, 24 годишникот заврши со Клиниката за радиотерапија и онкологија
October 22
15:39 2022

ОСОСК-Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал на 21.10.2022 до Основно јавно обвинителство Скопје поднесе кривична пријава против К.У.(24) од Дебар,

за сторено кри вично дело „примање по ткуп“, предвидено и каз ниво по член 357 од Кривичниот законик.

К.У., вработен во Универзитетска клиника за радиотерапија и онкологија-Скопје,

постапувајќи во рамките на своите службени овластувања, за да издаде терапија од аптеката на клиниката за пациентка,

по издаден медицински извештај од лекар од клиниката за месеците септември и октомври 2022 година, побарал парична награда –

по ткуп во износ од 100 евра и истите ги примил на средба со пациентката на 21.10.2022 пред влезот на клиниката.

Исто така, претходно, во месец август 2022, со намера да се стекне со противправна имотна корист за себе по издадена терапија на пациентот,

побарал и примил од истата пациентка парична награда во износ од 50 евра.

По пријавување на случајот од страна на пациентката во ОСОСК,

преземени се мерки и активности и на 21.10.2022, на средба помеѓу нив двајца пред задниот влез на клиниката за радиотерапија и онкологија во Скопје,

откако истиот ѝ ги побарал паричните средства за две последователни терапии, пациентката му ја дала паричната награда –

банкнота во апоен од 100 евра, по што истиот е лиш ен од слобода и при извршен преглед во полициска станица,

кај него е пронајдена банкнотата во апоен од 100 евра. ИзворПрес24.

Related Articles