ФОТО: Само кај нас, гранки во храната за студентите во домот Гоце Делчев

 Breaking News

ФОТО: Само кај нас, гранки во храната за студентите во домот Гоце Делчев

ФОТО: Само кај нас, гранки во храната за студентите во домот Гоце Делчев
January 18
18:47 2023

Додека соседните земи испраќаат сателити во вселената, градат автопати и железници и секојдневно ги подобруваат условите за младите,

студентот во Македонија не може да добие пристап до основни услови за живот.

Нецелосни оброци, нехигиена и негрижа за храната, недостаток од топла вода, недостаток од струја и греење и нефункционални уреди.

Пораките кои студентите што престојуваат во студентскиот дом , Стив Наумов” ги испратија до нас,

покажуваат дека образовниот систем и условите за младите во Македонија се сѐ уште заглавени во минатиот век.

Владата и лицата кои се назначени за раководење со студентските домови, кои треба да бидат простори за безгрижен живот на студентите и академски развој,

немаат способност да оспособат обични рингли, фрижидери и лифтови,

дополнително отежнувајќи го секојдневниот живот во објектите во кои не се вложува ни приближно до она што е потребно.

Повеке од очигледно е дека ниту едно ветување што владината коалиција го дава во последите 6 години не е реализирано,

а мерките што пиар тимот на премиерот и младината на СДСМ ги промовираат претставуваат само скапо платена претстава за замајување на јавноста со наводна грижа за студентите.

Без притисок од самите нас како млади луѓе, Владата и наделжните само ќе останат индиферентни за сите проблеми со кои се соочуваме.

За сега нема ниту трага ниту глас на прашањата од студентите за тоа која ќе биде реакцијата на УСС во однос на оваа негрижа.

Како УМС на ВМРО-ДПМНЕ будно ги следиме сите случувања и сме подготвени да одиме до крај во борбата за подобри услови на студентите и младите луѓе во Македонија.

Related Articles