Филипче кажа кој прв ќе се вakциниpa веќе од среда, оваа недела

 Breaking News

Филипче кажа кој прв ќе се вakциниpa веќе од среда, оваа недела

Филипче кажа кој прв ќе се вakциниpa веќе од среда, оваа недела
February 14
18:45 2021

Пристигнаа 4680 од вкупно 8000 вakцини од компанијата Фајзep како поддршка од Владата на Република Србија.

Во среда ја почнуваме вakцинацијата со здравствените работници во модуларната болница во Клинички центар.

Упатувам благодарност за овој пријателски гест до претседателот Вучиќ.

Во текот на утрешниот ден ќе се заврши регуларната процедура во Агенцијата за лекови, после што сме подготвени за вакцинација.

Вакцинацијата ќе се одвива во три фази согласно утврдениот Национален план за имунизација на населението.

Во првата фаза, предвидено е да се вакцинираат здравствените работници кои се во првата линија на одговор во бол нички услови со висок и многу висок p изик за стекнување и пренесување на инф екција.

Во оваа фаза, предвидено е да се вакцинираат и следните приоритетни групи:

постари возрасни лица со висок ри зик да развијат бо лест, ком пликации и см т исход, дефинирани со ри зик врз основа на возраст, лица постари од 70 години. – Напиша министерот за здравство, Венко Филипче, на својата фејсбук страница.

Related Articles