Тајван најави одговор на кинеските вежби, а Кина од утре почнува нови вежби во близина на Јужна Кореја

 Breaking News

Тајван најави одговор на кинеските вежби, а Кина од утре почнува нови вежби во близина на Јужна Кореја

Тајван најави одговор на кинеските вежби, а Кина од утре почнува нови вежби во близина на Јужна Кореја
August 07
21:03 2022

Тајванската Централна новинска агенција објави дека војс ката на Тајван ќе спроведе артилер иски вежби со бое ва мун иција во јужниот дел на округот Пингтунг во вторник и четврток како одговор на кинеските вежби, пренесува Слободенпечат.

Агенцијата информира дека вежбите ќе вклучуваат снајпе ристи, борб ени возила, оклопни возила, како и нап аѓачки хеликоптери, повикувајќи се на анони мен извор.

Во меѓувреме, тајванското Министерство за транспорт соопшти дека летовите низ неговиот воздушен простор постепено се обновуваат бидејќи повеќето известувања за кинески во ени вежби во близина на островот „повеќе не се во сила”.

Сепак, Министерството во соопштението наведе дека Тајван ќе продолжи да ги насочува летовите и бродовите подалеку од кинеската воена вежба во близина на неговиот источен брег до 10 часот по локално време во понеделник наутро.

Тајванскиот совет за прашања на копното (MAC) ги повика властите во Пекинг „да бидат воздржани и веднаш да престанат со сето нивно воинс твено однесување“.

Советот ја обвини Кина дека продолжува со во ените вежби околу Тајван „како дел од симулирање напад и блокада заради зап лашување на Тајван и соседните земји“.

Кина денеска најави дека ќе одржи вое ни вежби во близина на јужниот дел на Жолтото Море и Бохај, во близина на Јужна Кореја.

Се очекува вежбите да започнат утре и да траат до 8 септември.

Источната команда на кинеската војска објави на платформата Weibo дека ќе продолжи да спроведува координирани поморски и воздушни вое ни вежби околу Тајван, а фокусот на овие вежби ќе биде тестирање на возд ушни нап ади од копно и возду шни нап ади со долг дострел, пренесуваат локалните медиуми. ИзворСлободенПечат.

Related Articles