По инфото дека постари пaциенти се вpaќани од бoлници поради возраста, се огласи министерот Филипче

 Breaking News

По инфото дека постари пaциенти се вpaќани од бoлници поради возраста, се огласи министерот Филипче

По инфото дека постари пaциенти се  вpaќани од бoлници поради возраста, се огласи министерот Филипче
November 23
23:11 2020

Откако на социјалните мрежи, поточно во фејсбук групите, се појавија статуси и коментари од граѓани засегнати од коронавирусот, а и го раскажаа своето искуство, се огласи преку фејсбук министерот за Здравство, Венко Филипче, каде напиша:

Утрово, од ДСЗИ побарав да извршат вонреден инспекц иски надзор за утврдување на возраста на пациентите хоспитал изирани во ГОБ „8 Септември“,

откако на социјалните мрежи и во медиуми излезе информација дека наво дно пац ент кој требало да се хоспитализира во ко вид центарот во таа болница бил вратен поради неговата возраст.

ДСЗИ ме информираше дека по извршениот надзор е утврдено дека во ГОБ „8 Септември“ од 107 лежечки пац иенти, 38 се на возраст од 68 до 88 години.

Паци ент не може да биде вратен, единствено може да биде препратен во друг ко вид центар доколку во ГОБ „8 Септември“ нема слободен кревет, а додека паци ентот чека да биде пренесен во друга болн ица, му се прават потребните анализи и со амбулан тно возило се носи во ко вид центарот каде има слободен кревет за да биде хоспи тализиран.

Хоспитализа цијата на паци нтите во ниту еден случај не зависи од нивната возраст.

Секој пац иент, без разлика колку години е, има подед накво право на болни чка не га и третман.

Related Articles