Познато колку и кога ќе пристигнат првите германски тенkoви од типот Гепард во Украина

 Breaking News

Познато колку и кога ќе пристигнат првите германски тенkoви од типот Гепард во Украина

Познато колку и кога ќе пристигнат првите германски тенkoви од типот Гепард во Украина
May 20
19:18 2022

Германија во јули ќе и ги испорача на Украина првите 15 тен кови „Гепард“,

изјави денеска портпаролот на германското Министерство за одбрана, потврдувајќи ги медиумските извештаи, пренесуваат британските медиуми.

Дојче веле јавува дека тенкот „Гепардот“ има два топа од 35 милиметри и се користи во бо рба против авиони и хеликоптери на височина до 3500 метри, како и против лесно оклопни цели на земјата.

Тоа значи дека може да се користи и за одбр ана и за на пад.

Гепардот“, меѓутоа, нема да има никакви шанси против бо рбен т eнк, бидејќи неговите топ ови имаат релативно мал ка либар.

Тенкот има радиус на движење од околу 550 километри, а може да се движи низ вода, без посебна дополнителна опрема.

Гепардот се произведува од 1976 година, а тоа што е важно за мисијата во Украина е што оруж јето на тенкот е развиено,

меѓу другото, и за борба против оклопните напа ѓачки хеликоптери, како што е рускиот „Ми-24“. Извор: МИА

Related Articles