Нема потреба од pecтpиктивни мерки, коронавирусот се стабилизира, вели Филипче

 Breaking News

Нема потреба од pecтpиктивни мерки, коронавирусот се стабилизира, вели Филипче

Нема потреба од pecтpиктивни мерки, коронавирусот се стабилизира, вели Филипче
September 26
21:10 2020

Филипче денеска: Засега нема потреба од допoлнителни pec триктивни мерки, бидејќи по иницијалното зголемување на бројот на заpa зени од Ков ид -19 состојбата се стабилизира.

Ова денеска го истакна министерот за здравство Венко Филипче, кој рече дека бројот на новодијагностицирани по иницијалното зголемување особено нагло во изминатата недела, се стабилизираше на близу десет проценти од вкупниот број направени тестови.

Тие контроли на случаите и увид во епидемиолошките анкети кои ги прават епидемиолозите сега засега не оставаат простор за некаква паника, односно дека има најава дека има неконтролирано ширење  на вирусот, нешто што би требало да наметне потреба од некакви дополнителни рест риктивни мерки.

Искрено се надевам дека никој од нас ниту ние, ниту нашата земја, ниту целиот регион заради тоа што очигледно дека насекаде има иста или слична епидемиолошка ситуација, нема да се соочиме со таква ситуација да треба да препорачаме рест рикција, рече Филипче, одговарајќи на новинарско прашање по одбележувањето на Светскиот ден на срцето.

Според него, првиот чекор би бил некоја форма на поблаги рес триктивни мерки, го најавиле ограничувањето на јавните собири, односно целосната забрана во некои општини, региони каде што ќе сметаат дека бројките и начинот на пренос укажува дека има начин на трансмисија на  вирус што треба да се запре со таков начин на рест рикција.

Потенцира дека маските на отворено засега не се задолжителни, меѓутоа доаѓа есенски, зимски период во кој луѓето треба да се штитат и од настинки и од сезонски грип.

Исто така во повеќе меѓународни списанија се укажува дека е можно и ПМ честичките во ситуација кога има загадување да бидат преносители на вирусот.

Значи тоа се аргументите кои ние ги евалуираме и врз основа на кои носиме препорака каква мерка ќе се донесе.

Имаме честа комуникација со претседателот Пендаровски, се интересира и му давам информација за тоа каква е состојбата со епидемијата.

Засега нема знаци дека треба да се препорача и некаква друга дополнителна поблага рестр икција, а далеку секако и од таков целосен карантин, рече Филипче.

Во врска со анализата за зголемената смртност и какви се последните тенденции со Ков ид-19, тој појасни дека во однос на интерните анализи што ги прават одделенијата, болниците и клиниките речиси при крај е анализата на Инфективната клиника и таа во текот на следната недела ќе заврши.

Верувам дека за една недела сите центри ќе треба да ја завршат работата и после тие резултати ќе ги презентираме во јавноста.

Ќе ги искористиме резултатите да се направи анализа за пристапот, ефектите, терапијата, времето на доаѓање во болница, за да знаеме како ќе продолжиме и во следниот период, односно дали може нешто од тоа дополнително да научиме, додаде Филипче.

Related Articles