Може да имате негативен тест, а да имате коронавирус, д-р Јанковиќ објаснува зошто е тоа така

 Breaking News

Може да имате негативен тест, а да имате коронавирус, д-р Јанковиќ објаснува зошто е тоа така

Може да имате негативен тест, а да имате коронавирус, д-р Јанковиќ објаснува зошто е тоа така
July 22
10:18 2020

Тестовите имаат свои ограничувања. Ако зборуваме за ПЦР тест, тој е многу веродостоен тест кој открива дали е присутен коронавирусот.

Многу работи околу оронавирусот не изненадуваат од ден во ден, а посебно се шокантни сознанијата дека едно лице може два или повеќе пати да се за рази, но и дека пациент може да има оронавирусот, а на сите тестови неговите резултати да се нагтивни.

Кај некој може да се случи оронавирусот да биде во белите дробови и да предизвика тешки тегоби, да има има потреба за респиратор, но да има негативни резултати на оронавирусот.

Суштината е, ако е клиничката слика јасна тогаш тестот се повторува – објаснил српскиот доктор Срѓа Јанковиќ.

Додал дека лажно негативен тест може да се случи и при крај на инфекцијата.

-Се случува да дојде до ново избувнување на вриусот кој повторно ќе се намножи.

Има случаи некој да прележал оронавирусот на пролет, па повторно да заболел.

Не знаеме дали е нова инфекција, но можно е, важно е со колкава зачестеност се случува тоа, повеќето развиваат имунитет – рекол докторот.

Кога станува збор за тестовите на антитела, Јанковиќ објаснил дека ако тстот ИГГ е позитивен, значи дека лицето претходно било позитивно на оронавирусот и дека го прележало.

Ако тестот ИГГ е позитивен тоа значи дека станува збор за активна инфекција – напоменува Јнаковиќ и додал дека е многу важно луѓето на време да се јават на лекар.

Related Articles