Многу: За да се преживее месецот на едно 4 члено семејство му требаат најмалку 600 евра, пресмета синдикатот

 Breaking News

Многу: За да се преживее месецот на едно 4 члено семејство му требаат најмалку 600 евра, пресмета синдикатот

Многу: За да се преживее месецот на едно 4 члено семејство му требаат најмалку 600 евра, пресмета синдикатот
March 07
23:55 2022

Минималната синдикална кошничка за февруари изнесува 36.146 денари и е повисока за 335 денари во споредба со јануари 2022 година.

Од нив за исхрана и пијалаци одат 15.440,48 денари или 42,72 отсто, а за домување се неопходни 11.511,6 денари, односно 31,85 отсто.

За хигиена на едно четиричлено семејство во февруари годинава според синдикалната кошничка му биле потребни 2.453,63 денари или 6,79 отсто, за превоз 2.766,32, односно 7,65 отсто и за облека и обувки 2.156,61 денар, поточно 5,97 отсто.

За култура семејството требало да одвои 1.067,86 денари, односно 2,95 отсто, а за одржување на здравје 749,07 денари или 2,07 отсто од вкупната сума на минималната синдикална кошничка.

Минималната синдикална кошничка што ја определува Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) се однесува на задоволување на основните месечни потреби за едно четиричлено семејство.

Related Articles