Д-р Лазаров: Најголема грешка е што целосно ваkциниpаните се ослободени од секакви pecтpикции

 Breaking News

Д-р Лазаров: Најголема грешка е што целосно ваkциниpаните се ослободени од секакви pecтpикции

Д-р Лазаров: Најголема грешка е што целосно ваkциниpаните се ослободени од секакви pecтpикции
October 09
20:55 2021

Матичниот лекар д-р Ненад Лазаров, смета дека Македонија е единствената земја во светот каде првиот човек во здравството среде панд емија тера кампања за локални избори, пишува Прес24.

На Македонија лошо и се пишува ако надлежните и натаму се однесуваат како да не сме среде панд емија.

Ако не можат да си дозволат пациентите приватно да платат анализи значи секако се соочуваат со минимум 24 до 48 часа челање, што во оваа криза и после година ипол е недозволиво.

Втор проблем е тестирањето конкретно, не постојат термини, односно постојат но многу мал број, смешен број на термини за она што е реална потреба на терен.

И второ, од оваа ситуација ќе апелирам и ќе поздравам дека не постои друг пример на светот каде што министерот актуелен за здравство е шеф на изборен штаб на владејачката пар тија во моментот. Како?

Јас мислам дека е физички невозможно да се менаџира здравство и да се менаџира избо рна кампања во исто време, рече д-р Лазаров.

Најголема грешка на надлежните, вели Лазаров е тоа што целосно вакцинирани се ослободени од секакви рестрикции, дури и ако домаќинството го делат со пози тивни лица.

Да споменеме една небулоза која прави многу штета во моментот а тоа е дека вакцинирани не се изолираат доколку во семејството има позит ивен случај.

Тоа е нон сенс. Бидејќи видовме дека голема е веројатноста дека иако си вакциниран можеш да се инфи цираш.

Имам во ситуацијава, неколку семејства моментално со по двајца позитивни, а останатите двајца кои се вакцинирани дури не ги ни тестираме, немаме право ни на тест да ги пратиме, не па да подлежат на изолација. Тие апсолутно одат и на работа, додава Лазаров. ИзворПрес24.

Related Articles