Браво: Патарините во Македонија да поевтинат за 50%, намалување на високата цена предлагаат од Левица

 Breaking News

Браво: Патарините во Македонија да поевтинат за 50%, намалување на високата цена предлагаат од Левица

Браво: Патарините во Македонија да поевтинат за 50%, намалување на високата цена предлагаат од Левица
March 17
19:23 2022

Денеска, пратениците од Левица поднесоа два предлог закони до Собранието на Република Македонија, кои се однесуваат на намалување на цената на патарините и намалување на времетраењето на договорите на определено време – информираат од парт ијата.

Со првиот предлог-закон, предлагаме намалување на висината на енормно високата цена на патарините за 50 проценти.

Дополнително, со нашите предложени измени, се предвидува одземање на ингеренциите на Владата за регулирање на патарините и трансферирање на ингеренциите на Собранието.

Со вториот предлог-закон, пратениците од Левица предлагаат намалување на горната граница од пет години на шест месеци за договорите на определено работно време.

На овој начин, ќе се стимулираат работодавците да ги пријавуваат работниците на неопределено време, со што се обезбедува материјална сигурност за работниците.

Дополнително, предлогот на Левица предвидува и исплатата на платата да се реализира најдоцна до петтиот ден од месецот, со што ќе се намалат можностите за манипулација од страна на работодавците. – велат од Левица

Related Articles